ترانس ژنيك براي توليد گوجه فرنگي بهتر
ترانس ژنيك براي توليد گوجه فرنگي بهتر
نويسنده: Tara
مترجم: مهندس كرامتلو
توضبح:در نتيجه انتقال ژنهاي بيگانه به داخل ژنوم گياهان، گياهان ترانس ژنيك بوجود مي آيد.
قرنها پيش وقتي كه كشاوزان محصولات خود را كشت وبرداشت ميكردند،اطلاغات خيلي كمي در مورد علوم اصلاحي داشتند.اما اين علوم امروزه به كشاورزان كمك ميكندتا ازبذور اصلاح شده وقابل اطمينان برخوردار باشند.
در آينده ابزارهاي بيوتكنولوژي جديد مانند مهندسي ژنتيك، ميتوانندبه روند اصلاح گياهان كمك كرده وادامه دهنده اين مسير باشند.هدف در اين علم،بهبود منابع غذاي، افزايش عمر انباري ومقاوم كردن گياه به پاتوژنهاي مضر است.در روشهاي اصلاحي سنتي، به10-15 سال نياز است تا يك واريته جديد گوجه فرنگي بوجود آيد.در حالي كه اين زمان با بيوتكنولوژي به نصف كاهش ميابد.در اصلاح سنتي پس از انتخاب يك گونه گوجه فرنگي كه داراي يكسري صفات مطلوب از قبيل زود رسي با گونه اي از گوجه فرنگي كه داراي زمينه ژنتيكي خوبي است آميزش ميدهند.هدف روشهاي بيوتكنولوژي با روشهاي سننتي اختلافي ندارد، وفقط داراي پروسه دقيقتري است.در روشهاي ترانس ژنتيك،ژن ويژه اي -كه صفت مورد علاقه ما را كنترل ميكندراانتخاب وبه گوجه فرنگي منتقل ميكنيم.بطور كلي مراحل تهيه و توليد گياهان ترانس ژنيك به قرار ذيل است:
1-انتخاب و جدا كردن ژن 2-انتقال ژن با كمك يك ناقل(آگرو باكتريوم،تومي فاسينس) به داخل گياه 3-اثبات انتقال ژن به گياه 4-مطالعه فعاليت بيولوژيك ژن.
روشهاي اصلاح سنتي اجازه ميدهندهزاران ژن بصورت نسبتاً تصادفي منتقل شوند.خوب يا بد بودن صفت بصورت تصادفي منتقل ميشود.اما در مهندسي ژنتيك ،دانشمندان دقيقاًميدانند چه ژني،به گياه منتقل ميشود.
در دانشگاهي در ايالت ايندياناي آمريكا،شخصي بنام Mattoo ،گوجه فرنگي ترانس ژنيكي معرفي كرده است كه 5/2 برابر ليكوپن بيشتر از گوجه فرنگيهاي غير ترانس ژنيكي دارد.اين گياهان از نظر تركيبات جامد موجود در ميوه نيز غني ميباشند.ژن مسئول درصدبالاي مواد جامد بر روي كروموزوم شماره 2 قرار دارد(2n=24).در يك گياه هزاران ژن اعمال گياه را كنترل ميكنند.برخي از ژنها فقط در يك مرحله ويژه از رشد، يا در پاسخ به محرك محيطي فعال ميشوند، ودر بقيه زمانها غير فعال اند.با استفاده از دستكاري ژنتيكي ميتوانيم اين ژن رادر يك زمان مخصوص، در طول دوره رشد گياه –مثلاً شروع رسيدن ميوه-فعال يا غير فعال كنيم.
انتقال ژن به محل مخصوص، اهميت ويژه اي دارد، و چون ممكن است در محل ديگر براي گياه خطرناك باشد،از مسائلي كه بايد به آن توجه داشته باشيم اين استكه، هر چند اين گوجه فرنگيها فوايد زيادي دارند اما قبل از اينكه بعنوان يك منبع غذائي معرفي شوند، بايد آزمايشات متعددي بر روي آنها انجام شود تا براي سلامتي انسان و محيط زيست ضرري نداشته باشند.
منبع:www.ars.usda.gov
