ترانس ژنيك براي توليد گوجه فرنگي بهتر

ترانس ژنيك براي توليد گوجه فرنگي بهتر

نويسنده: Tara

مترجم: مهندس كرامتلو

توضبح:در نتيجه انتقال ژنهاي بيگانه به داخل ژنوم گياهان، گياهان ترانس ژنيك بوجود مي آيد.

  قرنها پيش وقتي كه كشاوزان محصولات خود را كشت وبرداشت ميكردند،اطلاغات خيلي كمي در مورد علوم اصلاحي داشتند.اما اين علوم امروزه به كشاورزان كمك ميكندتا ازبذور اصلاح شده وقابل اطمينان برخوردار باشند.

  در آينده ابزارهاي بيوتكنولوژي جديد مانند مهندسي ژنتيك، ميتوانندبه روند اصلاح گياهان كمك كرده وادامه دهنده اين مسير باشند.هدف در اين علم،بهبود منابع غذاي، افزايش عمر انباري ومقاوم كردن گياه به پاتوژنهاي مضر است.در روشهاي اصلاحي سنتي، به10-15 سال نياز است تا يك واريته جديد گوجه فرنگي بوجود آيد.در حالي كه اين زمان با بيوتكنولوژي به نصف كاهش ميابد.در اصلاح سنتي پس از انتخاب يك گونه گوجه فرنگي كه داراي يكسري صفات مطلوب از قبيل زود رسي با گونه اي از گوجه فرنگي كه داراي زمينه ژنتيكي خوبي است آميزش ميدهند.هدف روشهاي بيوتكنولوژي با روشهاي سننتي اختلافي ندارد، وفقط داراي پروسه دقيقتري است.در روشهاي ترانس ژنتيك،ژن ويژه اي -كه صفت مورد علاقه ما را كنترل ميكندراانتخاب وبه گوجه فرنگي منتقل ميكنيم.بطور كلي مراحل تهيه و توليد گياهان ترانس ژنيك به قرار ذيل است:

1-انتخاب و جدا كردن ژن 2-انتقال ژن با كمك يك ناقل(آگرو باكتريوم،تومي فاسينس) به داخل گياه 3-اثبات انتقال ژن به گياه 4-مطالعه فعاليت بيولوژيك ژن.

  روشهاي اصلاح سنتي اجازه ميدهندهزاران ژن بصورت نسبتاً تصادفي منتقل شوند.خوب يا بد بودن صفت بصورت تصادفي منتقل ميشود.اما در مهندسي ژنتيك ،دانشمندان دقيقاًميدانند چه ژني،به گياه منتقل ميشود.

  در دانشگاهي در ايالت ايندياناي آمريكا،شخصي بنام Mattoo ،گوجه فرنگي ترانس ژنيكي معرفي كرده است كه 5/2 برابر ليكوپن بيشتر از گوجه فرنگيهاي غير ترانس ژنيكي دارد.اين گياهان از نظر تركيبات جامد موجود در ميوه نيز غني ميباشند.ژن مسئول درصدبالاي مواد جامد بر روي كروموزوم شماره 2 قرار دارد(2n=24).در يك گياه هزاران ژن اعمال گياه را كنترل ميكنند.برخي از ژنها فقط در يك مرحله ويژه از رشد، يا در پاسخ به محرك محيطي فعال ميشوند،  ودر بقيه زمانها غير فعال اند.با استفاده از دستكاري ژنتيكي ميتوانيم اين ژن رادر يك زمان مخصوص، در طول دوره رشد گياه –مثلاً شروع رسيدن ميوه-فعال يا غير فعال كنيم.

  انتقال ژن به محل مخصوص، اهميت ويژه اي دارد، و چون ممكن است در محل ديگر براي گياه خطرناك باشد،از مسائلي كه بايد به آن توجه داشته باشيم اين استكه، هر چند اين گوجه فرنگيها فوايد زيادي دارند اما قبل از اينكه بعنوان يك منبع غذائي معرفي شوند، بايد آزمايشات متعددي بر روي آنها انجام شود تا براي سلامتي انسان و محيط زيست ضرري نداشته باشند.

منبع:www.ars.usda.gov

مديريت بستر باغات فندق

مديريت بستر باغات فندق

Hazelnut orchard floor management

مقدمه

    مديريت بستر باغات فندق به منظور اهداف مختلفي انجام مي گيرد.كاهش رقابت در بدست آوردن آب و مواد غذايي بين علف هاي هرز و درختان از موارد مهم در مديريت بستر باغات مي باشد.پوشش گياهي بين رديف ها فرسايش خاك را كاهش مي دهد .همچنين سطح صاف و هموار بستر باغ شرايط كاملي را براي برداشت مكانيكي ميوه در پاييز فراهم مي كند.

در ادامه مقاله شما با عنوانهاي زير برخورد ميكنيد:

اعمال پيش از كاشت Pre-plant treatments

پوشش گياهيCaver crops

استفاده از مووينگ هاي شيمياي Chemical moving

انتخاب علفكش Herbicide selection

فلي لينگ(flailing)

كنترل پاجوشsucker control

مديريت موفق بستر باغات فندق نيازمند رعايت كامل بهداشت باغ و اصول باغباني مي باشد و لازم است باغداران در انجام عمليات باغداري از قبل باكارشناسان منطقه مشورت لازم را به عمل آورند و از انجام عمليات خودسرانه پرهيز نمايند.

 علاقه مندان براي دريافت مقاله فوق ميتوانند با ايميل ارتباط بر قرار نمود و با پرداخت هزينه ناچيز ان بابت حمايت از كارشناسان  كامليا از آن بهره مند شوند. كامليا آماده همكاري با كليه دانشجويان كشاورزي و فضاي سبز در كليه زمينه ها و پايان نامه هاي دانشجويي ميباشد .همچنين كاركنان كامليا از مقالات دانشجويان عزيز حمايت نموده و با نام خودشان در سايت كامليا براي استفاده ديگر علاقه مندان قرار داده ميشود.

كامليا براي همتون ارزوي موفقيت ميكند

هرس سیب

سال اول

    نهال ها درسال اول بايد بعد از كاشت با قيچي باغباني تيز سر برداري شوند.قبل از برش مطمئن شويد در پايين محل برش حداقل چهار جوانه وجود داشته باشد وگرنه محل برش را بالاي جوانه چهارم انتخاب نمائيد.

سال دوم

     زمان هرس در فصل خواب درخت(زمستان)مي باشد.بخش هاي صورتي رنگ رشد سال قبل را نشان ميدهند ؛اين قسمتها نبايستي هرس شوند.شاخساره با رنگ سياه را تا يك سوم آن(محل هاي علامت گذاشته)قطع نماييد.برش درست در بالاي جوانه اي باشد كه بطرف بيرون ميباشد.اين جوانه در بهار توليد يك شاخه جانبي مينمايد.

سال سوم

    زمان هرس فصل استراحت گياه مي باشد.روش هرس شبيه سال دوم مي باشد.بخش هاي صورتي رنگ نبايستي هرس شوند.و بخش سياه رنگ تا يك سوم آن بايد هرس شود.

سال چهارم

     روش هرس مشابه سال سوم مي باشد.بخش صورتي نبايستي هرس شوند مگر اينكه آلوده به بيماري باشند.بخش هاي سياه رنگ بايد تا يك سوم آن هر شوند.   

 

 در سال پنجم درختان به باردهي مرسند و شكل اصلي درخت تشكيل ميشود.بخاطر داشته باشيد ميوه ها بطور انتهايي يا جانبي در روي سيخك هاي يك تا سه ساله يابر روي شاخه هايي كه در سال قل توليد شده اند،بوجود مي آيد.پس از تشكيل فرم درخت وشروع باردهي ميزان هرس به حداقل كاهش مي يابد و هرس محدود به حذف شاخه هاي آلوده به بيماري ؛آفت زده؛شاخه هاي ضعيف ؛ خشك؛پاجوش و شاخه هاي مزاحم و پير ميگردد.

برای در یافت تصاویر میتوانید با ایمیل وبلاگ ارتباط بر قرار نمائید.

فندق

نحوه كاشت :

     نوع خاك مناسب براي كاشت فندق در مناطق مختلف متغير است . ولي بطور كلي خاك بايد عميق , حاصلخيز و داراي زهكش خوبي باشد . آماده سازي زمين شامل جمع آ وري سنگ و كلوخ , ريشه و كنده هاي پوسيده درختان از سطح زمين مي باشد . پس از آماده شدن زمين محل غرس نهالها ميخ كوبي مي گردد.  سپس در محلهاي مشخص شده گودالهايي به ابعاد 50*50*50  سانتيمتر حفر ميگردد . بهتر است آماده كردن چاله ها حداقل يك ماه قبل از كاشت صورت گيرد . در هنگام كاشت در ته هر گودال مقداري خاك را بصورت كپه ريخته و ريشه نهال را روي آن قرار ميدهند . سپس بقيه گودال را با خاك رويي و حدود 8-10 كيلو گرم كود دامي پوسيده پر ميكنند و خاك زيري را در روي گودال ميريزند . بلافاصله بعد از كاشت آبياري الزامي مي باشد .هنگام حفر گودال بايد از سخت شدن خاك ياصيقل شدن جدار گودال ها در خاكهاي رسي و سنگين خودداري شود تا سيستم ريشه بندي ضعيف فندق ها توان استقرار و گسترش داشته باشد . جهت كاشت شمالي جنوبي در مقايسه با جهت شرقي غربي بطور متوسط 20 تا 23  درصد مقدار محصول را افزايش مي دهد .

هرس فندق هنگام كاشت :  

الف ) سرزدن نهال  از ارتفاع 60 تا 100  سانتيمتر از سطح زمين .

ب ) حذف كليه شاخه هاي تنه پائين تر از 40  سانتيمتر  از كف درخت .

ج ) قطع ساير شاخه هاي ( پيش جوش ) از بالاي  40   سانتيمتر و از بالاي دو جوانه , هر كدام به طول حداكثر يك  سانتيمتر.

د ) زخم بندي شاخه هاي بريده با چسب باغباني يا مواد قارچ كش.

ه ) حذف نركهايي كه در طول دوره رشد بعدي روييده ميشوند ( از 40 سانتيمتر به پايين ).

آبياري

    مقدار آب آبياري درختان فندق در حدود 2500  تا 3500  متر مكعب در هكتار و زمان آبياري از ارديبهشت تا آخر مرداد تعيين شده است . ميزان نياز آبي در هر نوبت آبياري با توجه به سن درختان فندق در جدول زير آمده است . بهتر است از روش هايي در آبياري استفاده شود تا از فرسايش خاك در اراضي شيبدار جلو گيري گردد .

تغذيه

     تغذيه درختان فندق بايد بر اساس تجزيه خاك و برگ صورت گيرد . دادن كودهاي شيميايي و حيواني ( اگر كود حيواني پوسيده به ميزان 10- 8 كيلو گرم در هنگام كاشت استفاده شود ) در سال اول الزامي نيست فندق در اصل يك درختچه يا يك بوته است و اگر به حال خود رها شود تعداد زيادي شاخه توليد ميكند كه مشكلاتي از قبيل كاهش انرژي و مواد غذايي درخت , تاخير در باردهي و ... را در پي خواهد داشت .

حذف پاجوش ها

    اگر در هنگام كاشت نهال هرس ريشه صورت گيرد ميزان پاجوش ها به مراتب كمتر خواهد شد . به منظور حذف موثر پاجوش ها ضروري است كه عمل حذف 3تا4 بار در سال وتا چند سال پس از كاشت صورت گيرد . حذف پاجوشهاي جديد بايد تا حد امكان از نزديك محل رشد آنها صورت گيرد .

مبارزه با علف هرز

       كنترل علف هرز در باغهاي فندق به دو روش مكانيكي و شيميايي صورت ميگيرد . به دليل حساس بودن درختان جوان در3تا4 سال اول بعد از كاشت , استفاده از سموم علفكش بايد اجتناب نمود . كنترل مكانيكي در سالهاي اول بهتر است با دست صورت گرفته و از زير و رو كردن زياد خاك خصوصا در مناطق با شيب زياد پرهيز نموده و به بريدن علف هرز اكتفا نمود .

تغذیه مرکبات

اصول تغذيه مركبات:

امروزه ديگر باغداري فقط بعنوان يك شغل نيست و بصورت يك حرفه و حتي يك هنر مطرح است كه همانند يك هنرمند با استفاده ي بهينه از سرمايه و ابزار و نهاده ها بيشترين سود آوري را داشته باشد.

نحوه كاشت و عمليات نگهداري نهال مركبات شامل مراحل خاصي بوده و نياز به مهارت فراوان دارد . اما اكنون باغداران تقريباً در اين زمينه چيزي كم ندارند و هر باغدار حاوي دنيائي از اطلاعات و تجارب در زمينه كاشت مركبات است و به همين لحاظ به نظر مي رسد كه وقت آن فرا رسيده كه توجه خاصي را به تغذيه بهينه معطوف داشت.

درخت مركبات نيز همانند ساير گياهان به دو دسته از عناصر شامل ماكرو و ميكرو نياز دارد.

عناصرماكرو:

ـ ازت

اين عنصر بعنوان غذاي اصلي كه نقش عمده ي آن در رشد سبزينه اي درخت است كه سبزي و شادابي را به درخت مي دهد.كمبود اين عنصر باعث مي شود برگهاي درخت به رنگ سبزمايل به زرد تبديل شده كه اين زردي ابتدا در برگهاي مسن ظاهر مي شود .ريزش بي موقع برگ ،كم شدن محصول و كوچك شدن ميوه و ريزش ميوه قبل از رسيدگي كامل از ديگر علائم كمبود ازت مي باشد .مناسبترين كود ازته براي مركبات كود سولفات آمونيوم است كه داراي21 % ازت باشد. در خصوص تأمين ازت درخت مركبات بايد توصيه شود كه نيمي از مصرف ساليانه درخت را قبل از زمان شكوفه دهي ( بهمن ماه ) كه درخت بيشترين نياز را داردو نيم ديگر را در دو مرحله يكي وقتي كه ميوه ها شروع به رشد نموده وبه اصطلاح نخودي شده اند و مرحله بعد زمان رشد كامل ميوه به زمين داده مي شود .

بايد اين نكته را در نظر داشت كه كودهاي ازته بدليل حلال بودن در آب همواره با آب آبياري و بارندگي شسته و از ذسترس گياه خارج شده و معمولاً هرساله بايد به خاك اضافه شود.

ـ فسفر

اين عنصركه به شكل سوپر فسفات و فسفات آمونيوم در باغات مصرف مي شود،تأثير زيادي روي زودرسي ميوه دارد. مصرف آن باعث خوشرنگي ،بالارفتن كيفيت ميوه و عمل گرده‌افشاني را آسان مي‌كند.كمبود آن باعث كلفتي پوست ميوهو توخالي شدن آن مي‌شود،بطوريكه وقتي ميوه را برش مي‌زنيم حفره بزرگي در وسط ميوه مي‌بينيم . مات شدن رنگ برگها و ريزش بي موقع برگ نيز از ديگر علائم كمبود فسفر مي باشد . بهترين زمان مصرف فسفات قبل از شكوفه ‌دهي، كه در مناطق جنوب برابر با بهمن ماه مي باشد.

ـ پتاس

مصرف پتاس در مركبات باعث افزايش رشد و نمو درخت ، درشت شدن ميوه ، مقاومت به بيماريها، جلوگيري از تركيدگي پوست و كمك به خشبي شدن شاخه‌هاي جوان مي‌شود . شكل تركيدگي ميوه در چند سال اخير يكي از مشكلات بزرگ باغات جنوب است كه مصرف پتاس با مقاومتي كه در پوست ميوه ايجاد مي‌كند كه تا حد بسيار زيادي با اين مشكل مبارزه مي‌كند. با مصرف پتاس مقاومت گياه را به سرما نيز افزايش مي‌دهد . اين نوع كود بهتر است كه در اواخر زمستان قبل از شكوفه‌دهي به درخت بدهيم.

كودهاي ميكرو:

از جمله عناصر كم مصرف مورد نياز مركبات عبارتند از كلسيم ، منيزيم ، آهن ، روي ، منگنز و مس . اين عناصر هر چند كه جزء عناصر كم مصرف مي‌باشند اما همين مقدار كه حتماً بايد براي درخت تأمين شود، چون اين عناصر بسياري از عمليات حياتي گياه را تحت تأثير قرار مي‌دهد.مثلاً با كم شدن آهن، روي و منگنز برگهاي درخت رو به زردي رفته و علاوه بر كاهش محصول مقدار بار دهي به تدريج سر شاخه‌ها لخت و درخت ضعيف مي‌شود .

با مصرف كودهاي ميكرو تا حد زيادي مي‌توان پديده‌ي سال اوري را كنترل كرده و مقاومت درخت را به سرما افزايش داد.

بهترين زمان مصرف اين عناصر در زمستان و در محل ريشه‌هاي موئين گياه است و بهترآن است كه به همراه كود حيواني و به صورت چالكود زير قطره چكانها مصرف شود.

كود حيواني:

كود حيواني علاوه بر تأمين قسمت ياز نياز غذائي گياه تأثير بسيار مثبت در بهبود كيفيت خاك دارد.بيشترين تأثير كود حيواني اين است كه ساختمان فيزيكي خاك را بهبود بخشيده تا ريشه درخت بهتر بتواند تنفس كند و فضاي بهتري را جهت رشد و گسترش ريشه در اختيار داشته باشد.

يك نكته اساسي در خصوص مصرف كود حيواني اين مي باشد چون اين كود‌ها براي پوسيده شدن از ازت خاك استفاده مي‌كند،بنابراين بايد در نظر داشت كه از كودهاي كاملاً پوسيده استفاده كرد و يا اگر كود كاملاً پوسيده نشده است مقداري كود ازته براي تسهيل در پوسيده شدن كود حيواني مصرف شود.

زمان و نحوه‌ مصرف كود ها:

 

بيشترين نياز درخت به مواد غذائي زماني است كه شكوفه‌ها مي‌خواهند ظاهر شوند ،بنابراين هميشه بايد اين نكته را در نظر داشته باشيم زماني كه گياه فعاليت خود را شروع مي‌كند بايد مواد غذائي به اندازه كافي در اختيار داشته باشد و مواد غذائي در محل قرار گرفته باشد كه ريشه براحتي بتواند آن را جذب نموده و بمصرف درخت برساند.

بنابراين بهترين كار اين است كه دربهمن ماه كود هاي مورد نياز درخت اعم از ماكرو و ميكرو را با كود حيواني مخلوط و در حد نهائي سايه انداز درخت در زير قطره چكانها در اطراف درخت و درست در محلي كه ريشه‌هاي موئين فعاليت مي‌كنند (يعني 10 تا 30 سانتي‌متري سطح خاك) بصورت چالكود دفن كرده و قطره چكانها را دقيقاً روي چالكود قرار داده تا كود به راحتي در آب حل شده و در اختيار ريشه قرار بگيرد.

چنانچه عناصر ميكرو در اواخر زمستان به خاك داده نشود و گياه نياز به عناصر كم مصرف را داشته باشد، توصيه مي‌شود كه اين عناصر را به روش محلول‌پاشي و همراه با سموم شيميايي مصرف شود.

ميزان كود:

امروزه ديگر زمان آنكه يك نسخه عمومي براي سطح وسيعي از باغات پيچيده شود سر آمده است و تحت هيچ شرايطي صلاح نيست كه حتي براي دو باغ همجوار نيز مقدار واحدي توصيه شود. انجام يك آزمايش خاك و برگ مي‌تواند بطور صحيح مقدار مواد و عناصر موجود درخاك و برگ را مشخص نموده و با مقايسه اين دو نياز واقعي درخت را مشخص نمود.

شانكر نكتريايي در سيب

شانكر نكتريايي در سيب

Necteria galligena

مقدمه:

     شانكر نكتريايي كه به شانكر اروپايي،شانكر سيب ، شانكر محل انشعاب و بيماري سرطان تنه و شاخه نيز مشهور است ، يكي از بيماريهاي مهم سيب در مناطق كاشت اين محصول به شمار مي رود .

     اين بيماري در مناطقي كه هواي مه آلود ، دماي معتدل و به طور متوسط 100 سانتي متر باران سالانه دارد ، باعث ايجاد خسارت اقتصادي به اين محصول مي شود . به طور كلي اين بيماري در مناطقي با آب و هواي مرطوب و خنك شيوع داشته و بارانهاي مداوم تابستاني عامل موثري در بروز همه گيري مي باشد .

     اين بيماري علاوه بر سيب و گلابي به درختان تبريزي ، به ، راش ، توس ، افرا و گردوي آمريكايي نيز خسارت مي زند .همچنين لازم به ذكر است كه عامل بيماري در زمان حمله به سيب موجب ايجاد نوعي بيماري ديگر ، به نام پوسيدگي چشمي نيز مي شود .

     بيماري مذكور كه موجب خشك شدن و مرگ درختان جوان و شاخه ها ي درختان مسن مي شود ، در سال 1326 توسط اسفندياري در ناحيه گيلان گزارش شد .

علائم بيماري :

   علائم حاصل از بيماري را مي توان علاوه بر شاخه و تنه در ميوه  و كاسبرگها نيز مشاهده كرد. شانكرهاي جوان ابتدا و بيشتر در محل اتصال دمبرگ با شاخه كه همان گره است ، ايجاد شده و در آن محل باعث ايجاد فرورفتگي مي شوند. بافت گياه در محل شانكر ، آب سوخته و تيره تر از بافتهاي ديگر مي باشد. اين نواحي به مرور زمان زياد شده و موجب تشكيل حلقه هاي متحدالمركز مي شودكه اين حالت ممكن است ايجاد نشود. گاهي اوقات نيز مشاهده شده در اطراف بافتهاي آلوده ، يك پوشش پنبه اي نيز به وجود آمده است . حاشيه شانكرهاي به وجود آمده ، نامنظم است و بر اثر تركهاي موجود در پوست ، پوست برآمده مي شوند و سرانجام درخت خشك ميشود .

علائم بيماري روي ميوه به صورت پوسيدگيهاي خشك و قهوه اي ، با سطح چين دار و كمي فرورفته ظاهر مي شود . در همين زمان مي توان توده هاي سفيد پنبه اي ( ميسليوم ها ) را در نزديكي كاسبرگها مشاهده كرد.يك نكته مهم اين است كه منشاء ايجاد لكه روي ميوه عدسك مي باشد.

        اين قارچ زمستان را به صورت اندامهاي قارچي بر روي شانكرهاي قديمي سپري مي كند و حشرات ، باد ، آب ، شته خوني سيب و مورچه ها نقش بسيار مهمي در انتشار آن دارند .

مبارزه:

    در ارتباط با مبارزه عليه اين بيماري بايد گفت ، كنترل قطعي آن بسيار مشكل است ، زيرا همانطور كه اشاره شد ، عوامل بسياري در شيوع آن نقش دارند .اما به طور كلي رعايت كليه اصول باغباني در كليه مراحل ، سم پاشي با سموم مختلف با توجه به نظر كارشناسان منطقه و در زمان مناسب با توجه به شرايط آب و هوايي و همچنين استفاده از ارقام با حساسيت كم و در صورت وجود ، ارقام مقاوم در زمان احداث باغ و به طور كلي رعايت بهداشت باغ مي تواند تا حد زيادي در كنترل بيماري موفق بود . البته بديهي است در هر مبارزه اي ، درصد موفقيت رابطه مستقيم با حسن عملكرد باغدار در زمان مناسب و توجه وي به توصيه كارشناسان متخصص و همچنين شرايط آب و هوايي منطقه دارد . براي دريافت اطلاعات بيشتر با كارشناس گياهپزشكي كامليا ارتباط داشته باشيد.

 

مگس میوه زیتون

مگس میوه زیتون

Bactrocera  oleae

شناسایی:

   مگس بالغ زیتون حدود 5-4 میلیمتر طول دارد .سر به رنگ زرد متمایل به قهوه ای روشن و دارای قفسه سینه قهوه ای رنگ با سه نوار تیره موازی در جلو و یک ساختار مثلثی شکل سفید ( سپرچه ) در عقب است .شکم آن قهوه ای کم رنگ با سه جفت نوار تیره است . بالها غشائی ، با رگبندی مشخص و یک لکه تیره در انتها می باشد.

   مگس های ماده دارای اندام تخمریز در انتهای شکم هستند . لاروها به رنگ زرد متمایل به سفید و به طول 6-5 میلیمتر می باشند که معمولاً درزمان خسارت در هر میوه یافت می شوند .

   این آفت جزء آفات قرنطینه ای کشور بوده  که متآسفانه در سال 1383 در منطقه گیلان مشاهده شد .از مواردی که اهمیت این آفت را بسیار افزایش می دهد انتقال بیماری گال باکتریایی زیتون توسط این آفت می باشد .همچنین این آفت علاوه بر اینکه با تغذیه لاروها از میوه ها باعث ریزش میوه و کاهش عملکرد می شوند ، در زمانی که میزان آفت زیاد است و یک حمله شدید صورت می گیرد ، به طور جدی میزان روغن میوه را کاهش داده و باعث تغییر رنگ وافزایش  اسیدیته میوه می شود . همچنین لازم به ذکر است که این آفت زیتونهای زودرس را برای تخم گذاری ترجیح می دهند .

چرخه زندگی :

  مگس زیتون معمولاً 5-2 نسل در سال داردکه البته در هر سال بسته به شرایط اقلیمی متفاوت می باشد . این آفت زمستان را به صورت حشره بالغ یا شفیره می گذارند و در اواسط اسفند تا اواسط اردیبهشت فعال می شود . در اواسط مرداد مگسهای ماده پوست میوه را سوراخ کرده و یک تخم در گوشت میوه قرار می دهند .البته این در مورد نسل 2 به بعد است و در نسل اول حشرات ماده بر روی هر میوه که روی درخت وجود دارد تخم می گذارد .در موارد خاص این آفت میوه های رسیده را نیز مورد حمله قرار می دهد . شیره زیتون خارج شده از میوه در اثر تخم گذاری مگس های ماده دیگر را برای حدود 5 روز از نزدیک شدن به میوه آسیب دیده باز می دارد و به این ترتیب میوه های زیادی آلوده می شوند .

   یک مگس ماده در طول زندگی حدود 400-50 عدد تخم می گذارد. مدت زمان بین مرحله تخم تا بلوغ حدود 40-30 روز می باشد. نسل های دیگر در طول سال یک الگو مشابه را دنبال می کنند و در نهایت نسل آخر میوه را ترک کرده و به شفیره تبدیل می شود و زمستان را درخاک یا میوه های ریزش یافته در پای درختان به صورت شفیره (ممکن است 6-5 ماه طول بکشد ) یا حشره بالغ می گذرانند .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

میزبان :

   نکته بسیار مهم در مورد این آفت که در مبارزه با آن نیز بسیار مهم می باشد این است که تنها میزبان آن زیتونهای اهلی و وحشی می باشدو زیتونهای زود رس در معرض خطر بیشتری قرار دارند.

خسارت:

   معمولاً خسارت مگس زیتون بوسیله لارو و حشرات بالغ صورت می گیرد. در واقع حشرات ماده با تخم گذاری خود میوه را سوراخ کرده و لاروها با تغذیه از گوشت میوه( بدون صدمه زدن به هسته ) باعث فساد و ایجاد حالت پوسیدگی و ریزش میوه و در نتیجه کاهش عملکرد می شوند. روغن حاصل از میوه های آلوده و کیفیت آن شدیداً کاهش پیدا می کند و همچنین این آفت باعث تغییر رنگ و افزایش اسیدیته آن تا 4-2 برابر میزان طبیعی می شود .

   تونلهای ایجاد شده بوسیله لارو در سراسر میوه وقتی که میوه را ترک می کند به صورت مناطق خاکستری متمایل به سفید در زیر ÷وست نمایان می شود . لارو مگس زیتون که در داخل میوه به شفیره تبدیل شده است ، پیش از شفیرگی از طریق ایجاد یک لایه نازک از اپیدرم ( حالت پنجره ) ، حشره بالغ از میوه خارج می شود . شکل زیر ، سوراخ خروجی را که به وسیله حشره بالغ ایجاد شده است نشان می دهد.

به نمونه زیتونهای خسارت دیده به وسیله مگس میوه زیتون توجه کنید .( شفیره در طرف چپ و خصوصیات پنجره در سمت راست )

مبارزه :

  • رعایت بهداشت باغ نقش اساسی در کاهش تراکم مگس دارد .
  • جلو گیری از ورود محصول زیتون از سایر مناطق
  • برداشت زود هنگام کل محصول و تبدیل سریع آن به کنسرو به منظور جلوگیری از افزایش خسارت
  • شخم و بیل زدن خاک اطراف درختان به منظور از بین بردن شفیره های زمستان گذران.
  • بکار بردن انواع تله ها از قبیل تله های زرد چسبناک عمدی همراه با فرمون یا نمک های آمونیوم- تله های Mcphail   همراه پروتئین هیدرولیزات 3% و متیل اوژنول و همچنین مالاتیون 2 در هزار .
  • جمع آوری میوه های آلوده و سوزاندن آنها.
  • استفاده از پروتون های یون ساز و ایجاد حشرات نر عقیم .
  • پاشیدن طعمه مسموم ( پروتئین هیدرولیزات 1% و مالاتیون 2 در هزار )

    البته بديهي است در هر مبارزه اي ، درصد موفقيت رابطه مستقيم با حسن نحوه عملكرد باغدار در زمان مناسب و توجه وي به توصيه كارشناسان متخصص و همچنين شرايط آب و هوايي منطقه دارد .لذا توصیه می شود در صورت مشاهده علائم مشابه آنچه توضیح داده شد ، به کارشناسان گیاهپزشکی منطقه مراجعه کرده وبا تشخیص و نظارت آنها اقدام به مبارزه کنید .براي دريافت اطلاعات بيشتر با كارشناس گياهپزشكي كامليا ارتباط داشته باشيد.

آموزش نگهداری گلهای آپارتمانی

این هفته"مارانتا"

فارسی اصیل:ندارد

فارسی رایج:مارانتا(بر گرفته از نام Maranta گیاه شناس)

نام انگلیسی:  Prayer plant  نام علمی: Maranta leuconeura

    سالهای متمادی مارانتا برای نگهداری در آپارتمان مناسب  نمی دانستند ولی اکنون به خوبی با محیط سازگار شده است،خانواده آن "مارانتاسه" و بومی آفریقا ست،برگها منقوش و گرد است،رگبرگ اصلی به رنگ روشن در آمده و هاله ای رنگین بخش مرکزی را از سایر قسمتها متمایز می سازد،رگبرگها کاملا نمایان و منظره دلفریبی به برگ میدهند،گیاهی مناسب برای کاشت گروهی است و مقایسه جالبی در رنگ بو جود می آورد،در سبد آویزان رواج فراوان دارد.

نیازها

نور:نور غیر مستقیم بهترین شرایط نوری برای این گیاه زیبا است،در تابستان سایه را ترجیح میدهد وی در زمستان تمایل به زندگی در نور بیشتری دارد،از اشعه مستقیم آفتاب بخصوص در ظهر تابستان و از پشت شیشه بیزار است.

دما:در صورتی که اجازه دهید بین دو آبیاری سطح خاک خشک شود تا درجه حرارت 10درجه سانتی گراد مقاومت می نماید ولی بهترین در جه حرارت حدود 16در جه سانتی گراد ،در درجات نزدیک به 30درجه احتیاج به غبار پاشی دارد.

آبیاری:در هر حال خاک را مرطوب نگه دارید به جز هنگامی که درجه حرارت پایین تر از 10درجه است.آبیاری 2-3بار در هفته در تابستان و یک بار در زمستان و هر 10روز یکبار در درجات نزدیک به 10درجه سانتی گراد آبیاری پیشنهادی این گیاه دوست داشتنی است.

رطوبت:غبار پاشی روزانه در تابستان و هفتگی در زمستان جهت تامین رطوبت پیشنهاد میگردد،کاشت گروهی و همراه با گیاهان دیگر در یک گلدان روش جالب در تامین نیاز رطوبتی است ،افزودن آب به زیر گلدان همراه با سنگ ریزه یکی دیگر از راههای تهیه رطوبت پایدار است.

تغذیه:تغذیه با کودهای مایع و یا جامد محلول در آب مخصوص گیاهان زینتی طبق دستور و هر دو هفته یکبار با نصف میزان پیشنهادی از طرف فروشنده یا سازنده در رشد گیاه تاثیر مثبت دارد.

خاک مناسب:خاک باید کاملا سبک باشد،کمپوست بهترین خاک برای این گیاه است.

تعویض گلدان:با شروع رشد در بهار گلدان را با یک درجه بزرگتر تعویض نمایید،مواظب باشید خاک را زیاده از اندازه فشار ندهید و آن را متراکم ننمایید،در کاشت گروهی و همراه با گیاهان دیگر به تعویض خاک سطحی با خاک نو و غنی اکتفا نمایید.

 تمیز نمودن برگها:غبار پاشی برگهای گیاه را تمیز مینماید،در صورت نیاز از پارچه و اسفنج مرطوب نیز میتوانید استفاده نمایید،از مواد براق کننده به هیچ عنوان استفاده نفرمایید.

 تکثیر:با تقسیم ساقه های زیر زمینی در بهار میتوان مارانتا را افزایش داد.

نگهداری گیاهان گروه مارانتا مشکل تر از گیاهان کم توقع تر و معمولی خشن است، با نگهداری صحیح آن سلیقه خود را به دیگران یاد آوری نمایید.

كارشناس فضاي سبز كامليا آماده مشاوره با كليه علاقه مندان در زمينه گلهاي آپارتماني ميباشد.

كليك كنيد